• Geschiedenis

1883 – 1969 Japan

Morihei Ueshiba (O’Sensei)

Morihei Ueshiba Sensei, die door iedereen die Aikido beoefent O’Sensei wordt genoemd, beoefende vanaf zijn jeugd diverse traditionele vechtsporten zoals jiujitsu, judo, zwaard- en speervechten. Ondanks zijn indrukwekkende lichamelijke en krijgslustige bekwaamheden voelde hij zich niet tevreden.

Hij begon met een grondige studie van religies, in de hoop een diepere betekenis te vinden voor het leven. Door het combineren van traditionele vechtsporten met zijn religieuze en politieke overtuigingen creëerde hij de moderne krijgskunst Aikido ofwel “de kunst van Vrede” in 1942. Morihei Ueshiba gaf les in Aikido als een creatieve geest-lichaam discipline, als een praktische manier om met agressie om te gaan en als een manier van leven met onbevreesdheid, wijsheid, liefde en vriendschap. Hij interpreteerde Aikido in de breedst mogelijke manier en geloofde dat zijn principes van verzoening, harmonie, samenwerking en medeleven konden worden toegepast bij alle uitdagingen die we in het leven tegenkomen – in persoonlijke relaties, in de maatschappij, op het werk, in de natuur.

Morihei Ueshiba wordt gezien als de grootste krijgskunstenaar. Zelfs op 80-jarige leeftijd was hij nog in staat om een vijand te ontwapenen, meerdere aanvallers te vloeren en een tegenstander met één vinger vast te pinnen. Hoewel hij onoverwinnelijk was als een strijder, was hij vooral een man van vrede, die een hekel had aan vechten, oorlog en elke vorm van geweld.

Een korte geschiedenis van Abbe Sensei door Sensei Williams

Kenshiro Abbe Sensei, 10de Dan

De Butokukai was tot het einde van de Tweede Wereldoorlog  een special opleidingsinstituut voor de Martial Arts Society. Dit instituut bepaalde het lesprogramma en zette de standaard voor de examens in heel Japan. Abbe Sensei, die werd geboren in Kyoto, begon bij deze academie te studeren toen hij 14 jaar oud was. Hij bleek al gauw een uitstekende student te zijn en werd tijdens deze studie de jongste ooit All Japan Champion. Op de leeftijd van 18 jaar werd hij de jongste 5 Dan en later in zijn leven werd hij tevens hoofdinstructeur van de Butokukai. Abbe Sensei  is de grondlegger van KYU-SHIN-DO. Deze filosofie is een Japanse equivalent van het boeddhistische karmische cyclus. Abbe Abbe Sensei was de eerste die de werkelijke betekenis van deze filosofie begreep en deze  te verenigen met Budo.
Abbe Sensei studeerde Aikido voor 10 jaar me bij de grondlegger van Aikido O Sensei Ueshiba.

In 1955 werd Abbe Sensei uitgenodigd door de London Judo Society om les te komen geven in het Verenigd Koninkrijk. Na een jaar in het Verenigd Koninkrijk te hebben verblijft richtte hij zijn eigen federatie op waar hij alle budosporten onderwees. Later nodigde hij andere Japanse leraren uit om hem te helpen. Dit was noodzakelijk omdat hij op een gegeven moment 25.000 studenten had die onder hem trainden.
Een verklaring van KYU-SHIN-DO …..

De filosofie van Abbe Sensei wordt door het trainen van de Aikido geïntegreerd in het leven van de beoefenaar, betekenis is:

KYU – Sphere of cirkel.

SHIN – Hart of middelpunt/kruispunt.

DO – Weg of pad.

De drie principes zijn: –

a. Bambutsu Ruten – Alle dingen in het heelal zijn voortdurend in beweging.

b. Ritsudo – Deze beweging is ritmisch en soepel.

c. Chowa – Alle dingen handelen in perfecte harmonie.

Om perfectie te verkrijgen in de technieken moet men perfectie bereiken als mens. Door onze studies moeten we een nuttig en positief onderdeel worden/zijn van onze samenleving.

In 1986 is Abbe Sensei in Japan overleden. Dit was een groot verlies. Hij was zonder twijfel een van de grootste leraren en mensen die ik ooit heb ontmoet.

Abbe Sensei’s motto was:

“Minimale inspanning, maximale efficiëntie.”

Sensei Williams

1915 – 1986 Japan

Kenshiro Abbe Sensei

1920 – 2011 Japan

Koichi Tohei Sensei

Tohei Sensei hield zich al op vrij jonge leeftijd bezig met verschillende vormen van Budo, Zen en Misogi-training. Hij studeerde economie aan de Keio Universiteit, toen hij in contact kwam met Morihei Ueshiba O Sensei.

Koichi Tohei werd een succesvol leerling van deze grootmeester en werd in de vijftiger jaren uitgezonden naar de V.S. en Hawaï om les te gaan geven in Aikido. Ook bezocht hij de daarop volgende jaren Europa en had hij een grote invloed op de ontwikkeling van Aikido over de hele wereld. Hij werd hoofdinstructeur in de dojo van Morihei Ueshiba O Sensei.

Intussen ontwikkelde hij de Ki-principes en richtte in september 1971 de Ki Society (Ki no Kenkyukai) op. Hij vestigde in mei 1974 de Society voor Aikido in eenheid van geest en lichaam (Shin-Shin Toitsu Aikido, kortweg Ki-Aikido).

Deze vorm van Aikido alsook de Ki principes en de wel zeer bijzondere therapie Kiatsu (aanraken met Ki) die ook door hem ontwikkeld is, worden nog steeds over de hele wereld verspreid. Hij heeft verschillende boeken op het gebied van Ki-Aikido en Kiatsu geschreven.

Op de leeftijd van 24 jaar begon Sensei Williams met het bestuderen van meerdere budosporten onder Kenshiro Abbe Sensei, 10e dan. Hij werd na verloop van tijd de belangrijkste full-time assistent van Abbe Sensei. Dit was in deze tijd zeer uitzonderlijk, aangezien Japanse leraren voorheen alleen Japanse assistenten full time onder zich lieten studeren. Sensei Williams werd gepromoveerd tot Nationaal Coach voor de Britse Aikido raad en werd tevens vertegenwoordiger van de Aikikai. Sensei Williams begon toen met het onderwijzen en verspreiden van Aikido over het hele Verenigd Koninkrijk. Op dat moment was hij de jongste 3e Dan in Europa.

Abbe Sensei nodigde veel docenten uit van de Aikikai om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, zodat Sensei Williams onder hen kon studeren. De leraren waaronder Sensei Williams allemaal heeft getraind zijn Nakazono Sensei (8e Dan), Noro Sensei (7de Dan), Tamera Sensei (7e Dan) en Tada Sensei (8e Dan).

Na 11 jaar ging Abbe Sensei terug naar Japan. Sensei Williams bleef trainen en lesgeven, zonder zijn eigen leraar voor een periode van 9 jaar. In deze tijd vormde hij de beroemde Aikido Society. Na deze periode ging Sensei Williams naar Japan om te studeren onder Koichi Tohei Sensei. Na deze ontmoeting, richtte hij de Ki Federatie van Groot-Brittannië op. Na nog eens 10 jaar verliet hij Tohei Sensei en begon met zijn eigen onderwijs methode . Sensei Williams heeft hierbij de Ki-Aikido filosofie vormgegeven zodat hij makkelijker te begrijpen is voor de westerse geest. Een methode die erg succesvol is. Uit de hele westerse wereld reizen mensen naar het Verenigd Koninkrijk af om onder Sensei Williams en zijn vrouw Sensei Margareth, 8e dan en directeur van de Ki-Federation of Great Brittain, te trainen.

http://kifederationofgreatbritain.co.uk

Technisch Directeur van de Ki Federation of Great Brittain

Sensei K. Williams

@Copyright-kiaikidoschoolbreukelen.nl