Ki-Aikido is een zelfverdedigingskunst die voorkomt uit de Japanse krijgskunsten (Budo). Het grote verschil met vechtsporten als Karate en Judo is dat er in Ki-Aikido geen nadruk ligt op het wedstrijd-element. Sterker nog, iedere vorm van wedstrijd of competitie is afwezig in Ki-Aikido. We trainen met een partner waarbij de een rol van de aanvaller heeft ook wel ‘Nage’ genoemd. De ander heeft de rol van de verdediger en wordt ‘Uke’ genoemd. Beide moeten de rol naar hun beste kunnen uitvoeren. Het doel van de training is elkaar op een hoger niveau te krijgen en lichaam en geest te trainen als een geheel. Bij de meeste sporten ligt de nadruk vaak vooral op het fysieke en lichamelijke vlak, maar door ook de geest te trainen wordt duidelijk dat je veel meer kan dan dat je vaak zelf voor mogelijk houdt. Door de geest en lichaam te trainen is iemand die fysiek niet bijzonder sterk of groot is toch in staat iemand te weerstaan die dat wel is.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen met de Ki-Aikido les beginnen. Oefenen doen we in een sportzaal die wij ook ‘dojo’ noemen. We trainen op een grote mat. Hierbij dragen we een wit pak die ook ‘kendogi’ wordt genoemd. Bij Ki-Aikido hebben we technieken waar we elkaar moeten vastpakken bij de kleren. Om te voorkomen dat je elke week met een gescheurd T-shirt thuis komt dragen we daarom dus extra sterke sportkleding. Waneer je als beginner nog geen Ki-Aikido pak hebt kun je trainen in een trainingsbroek met een oud T-shirt. Je kunt later beslissen wanneer je een Aikido-pak wilt aanschaffen. Daarnaast dragen we slippers die we aandoen wanneer we ons Aikido-pak aantrekken. Wanneer we bij de mat zijn trekken we onze slippers weer uit en zetten deze naast de mat. We trainen dus op blote voeten.

Wat doen we tijdens de les:

We beginnen de les door op onze knieën, ook wel zitten in ‘Zazen’ genoemd, te groeten naar het Ki-teken. Vervolgens wordt er naar de leraar gegroet die we Sensei noemen. Hier zit geen religieuze betekenis achter. Het is een teken van dankbaarheid en respect voor de leraar en de leraren voor hem die Ki-Aikido mogelijk hebben gemaakt. Na het groeten beginnen we met de warming-up om ons voor te bereiden op de training. De training bestaat uit de volgende onderdelen:

Aikidotraining

In de les leer je een heleboel verdedigingstechnieken. Om de technieken goed uit te voeren leer je licht en snel te bewegen. Om dit te kunnen is het belangrijk dat je een juiste lichaamshouding hebt. Ook dit wordt getraind. Bij Ki-Aikido wordt de tegenstander bij veel technieken naar de grond gewerkt. Hierbij is het noodzakelijk dat je goed kunt valbreken of ook rollen genoemd. We besteden hier dus veel aandacht aan. De training bestaat uit dezelfde technieken die volwassenen moeten leren, maar we gebruiken ook spelletjes om je de principes van Ki-Aikido bij te brengen.

Ki-training

Hier leren we je om in balans te zijn. We noemen dit “one point” hebben.  Je leert je te concentreren op het centrum van je lichaam, een plek net onder je navel. Je geest wordt hierdoor kalm en je lichaam ontspant. Hierdoor zul je merken dat de technieken steeds soepeler verlopen, maar ook dat je buiten de les steeds beter in je vel zult voelen. In de Ki-training besteden we aandacht aan ademhaling en meditatie.

De les sluiten we af zoals we begonnen. We groeten naar het Ki-teken en daarna naar de leraar.

@Copyright-kiaikidoschoolbreukelen.nl